Özgeçmiş (Sanat)

H. Zeki Büyükyıldız

 

Safranbolu’da doğan H. Zeki Büyükyıldız 1970 yılında Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi ve aynı yıl İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. 1976 yılında Tıp doktoru, 1980 yılında Göz hastalıkları uzmanı oldu.

1983 yılında Haseki Hastanesi’nde göreve başladı.

1990 yılında Doçent oldu.

1992 yılında Haseki Hastanesi Göz Kliniği Şef vekilliği yaptı.

1999 – 2002 yılları arasında Şişli Etfal Hastanesi’nde görev aldı.

2003 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.

2003 – 2011 yılları arasında İstanbul Göz Hastanesi’nde çalıştı.

2011 yılında Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne profesör olarak atandı.

2013 yılında, yeni açılan Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Göz Kliniği’ni kurdu.

2016 yılı sonunda resmi görevinden emekli olarak İstanbul Bahçeşehir’deki İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi’nde göreve başladı.

Dr. Büyükyıldız göz hekimliğinin yanı sıra, 1979’da İstanbul Üniversitesi Basın – Yayın Yüksek Okulu‘na girdi.

Gazetecilik stajlarını Kelebek ve Sabah Gazetelerinde tamamlayarak, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Basın – Yayın Yüksek Okulu’nun Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü‘nden mezun oldu.

2005 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladığı eğitimi ve hazırladığı “Kültür Taşıyıcısı Olarak Türk Halk Müziği (TRT ve Özel Radyo Örnekleri)” adlı teziyle Radyo-Televizyon-Sinema (İletişim) Doktorasını aldı.

2006 – 2009 yıllarında İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde lisans öğrencilerine Halk Müziği ve Müzik Tarihi dersleri verdi.

2012 yılında da Karabük Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde Halk Müziği dersleri verdi.

Dr. Büyükyıldız müzik çalışmalarına 15 yaşında, İstanbul Radyosu sanatçısı Orhan Dağlı’dan bağlama dersleri alarak başladı ve bu derslere 4,5 yıl devam etti.

1969 yılında Aksaray Musiki Cemiyeti‘ne girdi, bir süre Erhan Kutsal’dan dersler aldı.  Aynı yıl Folklor Kurumu’na geçerek Halk Müziği bölümünde Sadi Yaver Ataman’dan, sonra bir süre de Yücel Paşmakçı ve Ömer Şan’dan repertuar, solfej ve nazariyat dersleri aldı. Daha sonraki yıllarda Adnan Ataman ve Tuncer İnan’dan da dersler aldı.

1974 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı‘na girdi. Aynı yıl İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir Halk Müziği Öğrenci Korosu kurarak çalıştırdı ve bu koroyu 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarında konsere çıkardı.

1975’de, yeni kurulan İ.T.Ü. Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’na geçti. Bütün derslere devam zorunluluğu getirilince Tıbbiyeyi aksatmamak için Konservatuardan ayrıldı ve müzik çalışmalarına özel olarak devam etti.

1975 yılında ayrıca, İstanbul Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu‘nu kurdu. 1995 yılına kadar, 20 yıl, İstanbul Üniversitesi’nde ek görevli olarak bu öğrenci topluluğunun idarî başkanlığını sürdürdü ve çok sayıda öğrenciye Bağlama dersleri verdi. Bu topluluk içinde ayrıca bir Bağlama Takımı kurarak bu takımı çalıştırdı. Son 4 yıl Koro Şefliğini ve repertuar hocalığını bizzat üstlendi. Topluluğun başkanı olarak çeşitli konserler, paneller, radyo ve televizyon programları organize etti. Toplulukla birlikte çeşitli yarışmalara, yurtiçi ve yurtdışı festivallere katıldı. Hemen bütün konserlerde saz ekibinin şefliğini yaptı.

1987 yılında Eastbourne Folk Festival’de bağlamasıyla enstrümantal Ankara Divan Ayağı’nı seslendirdi ve yerel bir İngiliz radyosunda, İstanbul Üniversitesi halk müziği grubuyla birlikte canlı müzik programına katıldı.

1985 – 1989 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu‘nun da Başkanlığını yaptı.

1986 yılında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’ne bağlı olarak Türk Halk Müziği ve Oyunları Topluluklarına “Folklor Nazariyatı” dersleri vermek üzere ek ders ücretli “Öğretim Görevlisi” olarak görevlendirildi. Bu görevi 1995 eğitim yılı sonuna kadar, 10 yıl aralıksız sürdü.

1985’den itibaren TRT İstanbul Radyosu, Büyükyıldız’ın kurmuş olduğu İstanbul Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nu, İ.Ü. Bağlama Takımı’nı örnekleriyle tanıtan birçok program yayınladı.

1984 – 1986 yılları arasında Folklor Kurumu yönetim kurulu üyeliğine seçildi ve Halk Müziği grubunda Folklor nazariyatı ve bir süre de repertuar hocalığı yaptı.

1990 yılında TRT’nin davetiyle İstanbul Radyosu‘nda halk müziği prodüktörü olarak   “Halk Müziği Pınarlarımız” adlı 13 programlık bir dizi program hazırladı. Bu programlar İstanbul, Ankara,  İzmir, Erzurum, Diyarbakır, Çukurova ve Türkiye’nin Sesi radyolarında yayınlandı.

1995 – 1996 yıllarında Yaşam Radyo’da “Türkü Dostları” adlı açıklamalı birer saatlik 33 program hazırlayıp sundu.

1994 yılında, Fethiyeli Ramazan Güngör’ü İstanbul’a davet ederek TRT İstanbul Radyosu’nda detaylı bir arşiv bandı kaydının yapılmasını sağladı. 1997 yılında sanatçıyı İstanbul’a tekrar davet ederek, çeşitli TV programları yanında, Kalan Müzik’ten CD ve kasetinin çıkarılmasına önayak oldu.

1996 yılında Kastamonulu Davulcu (merhum) Karayılan’ın oğlu Yılmaz Dağlıoğlu, Karayılan’ın zurnacısı Hasan Öztürk ve Davulcu Ziya Aynacıoğlu’dan oluşan Kastamonu Davul-Zurna Ekibinin TRT İstanbul Radyosu’nda arşiv bandı kaydının yapılmasını sağladı.

1996 yılında Türkiye Gazetesi Ticaret Lisesi’nde bir Türk Halk Müziği korosu kurarak çalıştırdı ve konser verdi.

1998 Aralık ayında Motif Halk Oyunları Eğitim Derneği ve Motif Dergisi’nin  “Halkbilim Teşvik Ödülü”nü aldı.

1999, 2002 ve 2003 yıllarında Folklor Kurumu saz ekibiyle Bulgaristan’ın Radnevo şehrinde gerçekleştirilen Uluslararası Enstrümantal Müzik Festivali’ne katıldı.

2003’de ayrıca Sırbistan’da düzenlenen Kikinda Müzik Festivali’nde Folklor Kurumu saz ekibinde yer aldı.

1999 – 2003 yıllarında, çalıştırdığı Folklor Kurumu Bağlama Takımı ile TRT’de Radyo programlarına ve çeşitli konserlere katıldı.

Hocası, Devlet Sanatçısı, folklor araştırmacısı, müzikolog merhum Sadi Yaver Ataman‘ın anısına 1995, 1997, 2002 ve 2004 yıllarında Safranbolu’da gerçekleştirilen Kültür Şenliklerinin organizasyonunda Düzenleme Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Bu şenliklerdeki konferans ve panellerde konuşmacı olarak katıldı. 2002 yılındaki şenlikte ayrıca, 4 arkadaşıyla birlikte konser icra programında yer aldı. 2006 yılında Sadi Yaver Ataman’ın 100. doğum yıldönümü anısına Atatürk Kültür Merkezi’nde 100’ün üzerinde halk müziği sanatçısının katıldığı “Sadi Yaver Ataman 100 yaşında, 5. Sanat Şenliğini düzenledi. Bu şenlikte ayrıca sesi ve sazıyla sanatçı olarak da yer aldı.

2000 yılında Cemal Reşit Rey konser salonunda, iki arkadaşıyla birlikte Türkiye’deki ilk “Talip Özkan” konserini düzenledi.

2009 Eylül ayında Papatya Yayıncılık’tan TÜRK HALK MÜZİĞİ Ulusal Türk Müziği- adlı kitabı yayımlandı. Kasım 2009’da kitabın 2. baskısı yapıldı.

TRT (Radyo–4) Nisan 2009’da üç hafta üst üste, birer saatlik “Anılar – Aynalar” program dizisiyle Dr. Zeki Büyükyıldız’ı ve halk müziği alanındaki hizmetlerini tanıttı. Büyükyıldız bu programlarda 17 eser icra etti.

TRT (Radyo–4) 9 Mart 2010 tarihinde “Bizim Eller Bir Destan” adlı bir saatlik canlı bir programda tekrar Dr. Büyükyıldız’ın sanatsal çalışmalarını tanıttı. Büyükyıldız bu programda sazı ve sesiyle 5 eser seslendirdi.

2012 Mart ayında Karabük Üniversitesi’nde “Bu Toprağın Sesi” adıyla bir konser verdi. Bu konserde sazı ve sesi ile 15 eser seslendirdi. Bu konser yerel 3 Nisan TV’de birçok kez yayınlandı.

2012 Kasım ayında Üniversite’nin rektörü, bazı dekanları ve öğretim üyeleri, bazı idari müdürleri ve yabancı Erasmus öğrencileri ile Karabük ili bürokratlarından oluşan “BİZ” Korosu’nu çalıştırarak bir konser verdi. Şef olarak yönettiği ve sunuculuğunu da yaptığı bu konserde 12 ezgi seslendirildi.

Pamukkale Üniversitesi ve Acıpayam Belediyesi tarafından 29-30 Ağustos tarihlerinde Denizli’de yapılan “Talip Özkan anısına Teke Yöresi THM Bilgi Şöleni” düzenleme kurulunda yer aldı ve Talip Özkan’ı ve sanatçı kişiliğini anlatan “Talip Özkan / Virtüözitenin Zirvesi” adlı bir sunum yaptı.

TRT İzmir Radyo-1 Zeki Büyükyıldız’ın halk müziği alanındaki çalışmalarını 4 Kasım 2014 tarihinde “Gönül Dili Sazın Teli” adlı programda ele aldı ve seslendirdiği eserlerden örnekler sundu

2015 yılında Ege Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın düzenlediği sempozyumda Türk Folklor Kurumu ve İÜ Türk Halk Müziği Toplululuğu’nun Müzik çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

2015 Kasım ayında Türk Halk Müziği – Ulusal Türk Müziği adlı eseri yenilenmiş şekliyle Arı Sanat Yayınevi’nden yayınlandı.

Dr. Büyükylıdız’ın Türk Halk Müziği alanında 46 sözlü radyo yayını (Açıklamalı Türk Halk Müziği), birçok sahnede sanat icrası yanında çeşitli gazete ve dergilerde tıbbi ve folklorik yazıları ve görüşleri yayınlandı.

Göz Hastalıkları alanında bir kısmı yabancı dilde olmak üzere, çok sayıda bilimsel yayını ve çeşitli tıp kitaplarında bölüm yazarlığı bulunan Büyükyıldız, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kongre, sempozyum ve kurslara katılmış, birçoğunda bildiri sunmuştur.

Dr. Büyükyıldız tıp alanındaki dernek üyelikleri yanında ayrıca, Türk Folklor Kurumu üyesi, Pertevniyal Lisesi’nden Yetişenler Derneği üyesi, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği fahri üyesi; Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı mütevelli heyeti üyesidir.

Open chat