SARI NOKTA HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

Sarı nokta (Makula Dejeneresansı) hastalığı görme merkezini tutan ve görmeyi bozan bir retina hastalığıdır. Genellikle 55 yaşından sonra ortaya çıkar ve ilerledikçe görme kaybına yol açar.

Sarı nokta hastalığı göz dibinde, retinada görme merkezini tutar. İki tipi vardır:

  • Kuru tip
  • Yaş tip

 

Kuru tip: Sarı nokta hastalığının %90’ı kuru tiptedir. Görmeyi yavaş yavaş azaltır. Yaş tipe dönme olasılığı vardır. Eğer yaş tipe dönerse görme hızla bozulur.

Şekil 1. Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığında görünüm. Optik tomografide (Yeşil) retinada incelme ve zemin düzensizlikleri, renkli resimde sarı nokta ve çevresinde kuru (atrofik) alanlar.

 

 

Yaş tip:  Sarı nokta hastalığının %10’u yaş tiptedir. Yaş tip sarı nokta hastalığı tedavi edilmezse hızla görme kaybına ve hatta körlüğe yol açabilir. Bazen bir hafta içinde görme merkezinde kanamalara ve ani görme kayıplarına neden olur.

 

Şekil 2. Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı. Optik tomografide (Yeşil) retina içi sıvı birikimleri, sağ alttaki resimde yeşil zeminde sarı noktadaki (görme merkezindeki) kırmızı -beyaz kabarıklık görünüyor

 

 

Şekil 3 Göz içine ilaç enjeksiyonundan sonra sarı noktanın (görme merkezinin) düzelmiş görünümleri.

 

Sarı nokta hastalığının nedenleri;

  • İleri yaş (Zaten hastalığa yaşa bağlı makula dejeneresansı denmektedir).
  • Genetik eğilim (Aile büyüklerinde sarı nokta hastalığı olması önemli bir etkendir)
  • Sigara
  • Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği
  • Güneş ışınlarına fazla maruz kalma

Yaş tip sarı nokta hastalığının en tipik belirtisi kırık veya eğri görmedir. Amsler kartı adı verilen kareli kart ile deneyerek sarı nokta hastalığı açısından kendinizi kontrol edebilirsiniz.

Resim 4. Amsler kartı: Izgara veya kareli kâğıt şeklinde bir kart olup, yakın gözlükle tek göz kapatılarak kartın ortasındaki noktaya okuma mesafesinden bakarken noktanın etrafındaki çizgilerde eğiklik veya kırıklık olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir anormallik fark edilirse doktorunuza başvurmanız uygun olur.

Korunma: Kişinin yaşı ve genetik eğilimi elbette ki önlenemez. Ancak sigara kullanımdan, kolesterolden zengin besinlerden kaçınmak, hipertansiyon varsa kontrol altına almak, güneşte güneş gözlüğü takmak yararlı olabilir.

Tedavi:

Optik tomografi (OCT) ve Göz anjiyografisi çekilerek hastalığın mevcut olup olmadığı, varsa hangi tipte olduğu saptandıktan sonra tedavi planlaması yapılır. Hastalığın takibi için de aynı tetkikler gerektikçe yapılmalıdır.

Kuru tip: Doktorunuza danışarak omega-3, vitamin ve çeşitli minerallerden oluşmuş göze yönelik ilaçların kullanılması önerilir.

Yaş tip: Anti-VEGF adı verilen ilaçların göz içine enjeksiyonu yapılarak hastalık tedavi edilir. Hastalık ilk saptandığında ayda bir yapılacak 3 seans(yükleme dozu)  ilaç enjeksiyonu hastalığın tedavisinde gereklidir. Daha sonraki takiplerde hastalığın düzelme  veya durma durumuna göre değişik tedavi protokolleri uygulanabilir. Ancak, hastalık yaşam boyu izlenmeyi gerektirir ve eğer tam düzelmemişse veya nüks etmişse tekrar ilaç enjeksiyonu yapılmalıdır.

 

 

Open chat